Munch i Borre

Stemmen, 1893, (c) Munch-museet/Munch-Ellingsen Gruppen/BONO 2013

Stemmen, 1893, (c) Munch-museet/Munch-Ellingsen Gruppen/BONO 2013

Sommeren 1885 tilbringer familien Munch i daværende Borre kommune (nå Horten) og han besøker også Åsgårdstrand. Familien leier stedet Grønlia av familien Deberitz, foreldrene til maleren Per Deberitz. Deberitz forteller at han husker at Munch alltid var på farten med store lerreter, at han bl.a. malte bilder av badende gutter på den lange Borrestranden.

Maleren Hans Heyerdahl tilbringer dette året sin første sommer i Åsgårdstrand. Heyerdahl og Munch er en del sammen under ferieoppholdet. Denne sommeren innleder Munch også et kjærlighetsforhold til den gifte Milly Thaulow (f. Ihlen). Hennes familie hadde sommerhus på Villa Solbakken ved Borre kirke.  Milly kom til å symboliere Munchs møte med kvinnen: «Jeg sto for mysteriet kvinnen – jeg så inn i en annen verden.» 

Senere litterære tekster av Munch, hvor han bl.a. skriver om hvordan de møtes i hemmelighet og svermer langs strender og i skogsholt i Åsgårdstrand og Borre , om kvaler og gleder ved forholdet, blir ofte fremhevet som bakgrunn for bl.a mange av kjærlighetsmotivene i ”Livsfrisen”, Munchs store kunstneriske prosjekt i 1890-årene.

Pola Gauguin skriver at Munch må ha følt en dragning mot Åsgårdstrand allerede den gang, at landskapet lokket ham til seg: «Det er noe rart med veien langs sjøen fra Borre til Åsgårdstrand, det er som den drar folk til seg og får dem til å gå utover. Den lange buede linjen av glitrende lys i strandkanten – som med sine store, avslepne steiner rolig glidende smyger seg ut i sjøen, – er som en perlesnor øyet må følge.»

Forrige artikkelMunch på Veierland og Tjøme Neste artikkelLykkehus - "Jeg sitter i det eneste hyggelige huset jeg har bodd i - huset i Åsgårdstrand"