Lykkehus – «Jeg sitter i det eneste hyggelige huset jeg har bodd i – huset i Åsgårdstrand»

Foto Mekonnen Wolday

Etter somrene i Thorines hus, leier Munch seg inn på forskjellige steder i Åsgårdstrand, før han kjøper sitt ”Lykkehus” i 1898 og får oppført atelier på eiendommen i 1899. Etter huskjøpet er det som om Munch får et enda sterke forhold til stedet. Han beskriver selv følelsene rundt det å ha sitt første eget hjem: ”- Det var besynderlig at være så hos sig selv – i sitt eget Hus. Ingen behøvet at forstyrre ham. Det var hans Eiendom – Stort hadde det jo ikke kostet og fint var det ikke, men hans og der ute i Haven var alle Trærne hans – Stenene – Fuglene – Stranden – og Vandet der skyllet mot Stenene. Det var hans Himmel derover og hans Stjerne –”.

Huset ved fjorden, 1902 (c) Munch-museet/Munch-Ellingsen Gruppen/BONO 2013

Huset ved fjorden, 1902 (c) Munch-museet/Munch-Ellingsen Gruppen/BONO 2013

Venn Christian Gierløff skriver levende om Munchs forhold til stedet: ”Åsgårdstrand, sjasminbyen! Syrinenes og sjasminenes by.  – Fredens hjem.” – – Åsgårdstrand er stedet for ham!” –Videre om huskjøpet i 98: ”Dette var og ble den lykkeligste dagen i Edvard Munchs liv. En ny tidsregning. En grunnvoll. Ankergrunnen. Og frukttrær, bærbusker, sirlige blomsterbed med asters og levkøyer. En ren gullgruve av en velpleiet kjøkkenhage i fullt flor langt ned i jorden. Syriner og sjasmin. Vegg i vegg med store Fjugstadskogen. Mange koselige, rare gamle folk. Mange søte snille barn. Fred og vennlighet over det hele, og slik månesøyle over havet! – Nei, maken til opprømthet som alt dette skapte i ham! Fredrik den store hadde aldri så lykkelig en dag i sitt Sanssouci, og ikke solkongen i sitt Versailles. –  Munchs Versailles lå den gang på god og rolig avstand fra Åsgårdstrand City. Der omkring hotellene levde tigerstadens kunstneriske beaumonde og store drammensere mer på berlinsk og parisisk maner. Åsgårdstrand og Paris, her kunne han leve billig og uavhengig på markens grøde og noen få sous, og male, male!”   

Hus i sommernatten, 1902 (c) Munch-museet/Munch-Ellingsen Gruppen/BONO 2013

Hus i sommernatten, 1902 (c) Munch-museet/Munch-Ellingsen Gruppen/BONO 2013

Det var til Åsgårdstrand Munch lengtet når han var i utlandet. Korresdanse med familie og venner forteller om planer for hagen, om forberedelser og innkjøp, – og om lengsel: «Jeg er så umåtelig lei av reiser og utstillinger – og har stor lengsel etter mitt hus og til mitt arbeide.»

 

Forrige artikkelMunch i Borre Neste artikkelTurines Hus