Turines Hus

Sommeren 1889 starter for alvor Munchs livslange forhold til Åsgårdstrand, her omtalt av Pola Gauguin: «Det var sommeren 1889 at Munch for første gang slo seg ned i Åsgårdstrand, den lille flekken i Norges land som på mange måter skulle få så stor betydning for ham. Vi kan på et vis si at med Åsgårdstrand går landskapet inn som et levende ledd i hans kunst. Og med det også sommeren og solen. Fargen hans får en større fylde…»

Strandlinjen nedenfor Munchs hus - litt nord

Edvard Munch: Strand, 1889 (c) Munch-museet/Munch-Ellingsen Gruppen/BONO 2014

 

Familien leier nå Thorines hus, idag Edvard Munchsgt. 33. Munch skriver til tante Karen: ”Jeg har ikke kunnet finne et slikt sted som vi snakket om – men jeg har derimot leid et hus – et svært hyggelig hus like ved sjøen et stykke fra selve Åsgårdstrand med have og for seg selv. Prisen er 70 kr for sommeren og 3 utmærkede pene værelser. Det er et forferdelig hyggelig og vakkert sted, det er den deiligste luft her nede.”

En rekke malerier viser hvordan Munch begynner å utforske den strandlinjen som i de påfølgende år nærmest skulle bli hans varemerke fra Åsgårdstrand. I bilder som «Inger på stranden» og «Aftenpassiar», er det søsteren Inger som står modell.

Sommernatt, Inger på stranden, 1889 (c) Munch-museet/Munch-Ellingsen Gruppen/BONO 2013

Sommernatt, Inger på stranden, 1889 (c) Munch-museet/Munch-Ellingsen Gruppen/BONO 2013

Munch tilbringer tiden sammen med andre kunstnere, som Hans Heyerdahl, Sigurd Bødtker, og Christian og Oda Krogh. Munch er fadder for sistnevntes sønn Per når han døpes i Borre kirke.

I årene fremover leier Munch seg inn på ulike pensjonat før han kjøper sin første eiendom, i dag kalt Munchs hus, i 1898.

Forrige artikkelLykkehus - "Jeg sitter i det eneste hyggelige huset jeg har bodd i - huset i Åsgårdstrand" Neste artikkelLivsfrisen